Başlangıç > Donanım > ADSL, VDSL

ADSL, VDSL

1000 mbps (ve üzerinde) hız imkanı sunan Fiber internet bağlantısı için yeni bir altyapı kurulması gerekirken, DSL bağlantısı mevcut telefon hattınız üzerinden kullanılabilir. DSL bağlantısı ile internet kullanırken tercih edebileceğiniz iki tür var, VDSL ve ADSL.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line)

ADSL, (Asimetrik Sayısal Abone Hattı) alt yapısında bakır kabloların bulunduğu veri aktarımı sağlayan bir çeşit DSL bağlantısıdır.
ADSL’in isminde bulunan asimetrik kelimesi, yükleme ve indirme hızının eşit olmamasından gelir.
ADSL2+ teknolojisi ise daha yeni bir DSL teknolojisidir ve santrale iki kilometre mesafede olan bölgelerde daha yüksek hızlar(maksimum 24 mbps ) alınmasına olanak sağlar.
Alınabilecek maksimum hız altyapının ve ev içi tesisatın kalitesine, santrale olan uzaklığa ve hat gürültü oranına göre değişkenlik gösterir. 

VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line)

VDSL (Çok-Yüksek-Hızlı Dijital Abone Hattı) bakır kablo hatlarının da bulunduğu internet hizmeti sağlayan dijital abone hattıdır.
Hem VDSL hem de ADSL hizmetleri bakır kablo aracılığı ile verilmektedir. VDSL teknolojisi bakır telefon hatlarını çok daha verimli şekilde kullanır, ancak bu verim çok daha kısa mesafelerde mümkündür. VDSL, santrale yakın konumda bulunan kullanıcılarına daha verimli bant genişliği sunar.
VDSL2 (profile 35b) hizmeti teorik bakımdan 300 mbps download imkanı sunar. Türkiyede kullanılan VDSL2 (profile 17b) teorikte maksimum 150 mbps download imkanı sunuyor.
Eğer VDSL hizmetinden yararlanmak istiyorsanız, VDSL modemine sahip olmanız gerekecektir. Fakat bazı modemler hem ADSL hem VDSL desteğine sahip olabilmektedir.

Kategoriler:Donanım
  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın