Başlangıç > Donanım > API Nedir? (Uygulama Programlama Arayüzü)

API Nedir? (Uygulama Programlama Arayüzü)

API Kavramı

Ekran kartları büyük bir hızla gelişiyor ve hemen her kartın farklı özellikleri var. Programcıların da her kart için ayrı kod yazmaları mümkün olmadığına göre bütün kartların ve yazılımın anlaşabileceği ortak bir platforma ihtiyaç var. İşte bu boşluğu API (Application Programming Interface, Uygulama Programlama Arayüzü) dolduruyor.

API, uygulamalarla onları çalıştıran donanımın anlaşmasını sağlıyor. Programlar kodlarını direk donanıma aktarmadan standart biçimde API`ye aktarıyorlar. Ekran kartının  sürücü yazılımı da API`den aldığı bu standart kodları kartın kullanabilceği şekle çevirip karta ulaştırıyor. Oyunlarda en sık kullanılan iki API OpenGL ve Direct3D`dir.

Microsoft DirectX

Open GL

OPEN GL(Open Graphics Library – Açık Grafik Kütüphanesi )
2 veya 3 boyutlu grafik çizdirmek için kullanılan bir uygulama programlama ara yüzüdür. Yazılım geliştiricilere grafik donanımını yönetme şansı veren bir kitaplıktır.İşletim sisteminden bağımsızdır(Windows , Linux, MacOS , Solaris )

Open GL nin en güçlü rakibi kimdir?

 

 

 

Microsoft DirectX

Microsoft DirectX

DirectX
Video Oyun Yapımı ve geliştirilmesinde kullanılan DirectX, Microsoft’un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir API .

Kategoriler:Donanım
  1. İlyas Demir
    Mayıs 18, 2020, 1:04 pm

    yazınız çok güzel olmuş tebrikler.
    acaba kaynak atabilirmisizin ?
    araşrıtmam için gerekiyor.

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın