Başlangıç > Donanım > Hub, Switch(Anahtar), Router(Yönlendirici) nedir

Hub, Switch(Anahtar), Router(Yönlendirici) nedir

Temelde bu üçü, tek veya çoklu ağ üzerinden iki veya daha çok bilgisayarı birbirine bağlayan ağ aygıtlarından başka bir şey değildir. Her birinin kullanımı kendine has özellikler taşır ve kendine özgü ağ imkanları yaratırlar.

Hub nedir görevi nelerdir?
Hub, aldığı sinyalleri tekrar eden basit bir cihazdır.Birden fazla cihazı örneğin bilgisayar, yazıcı, tarayıcı, ip kamera gibi cihazların birbirleriyle haberleşmesinin sağlan cihazlardır. Hublar, switchlere göre aptal cihazlar olarak tabir edilirler çünkü Hublar hangi bilgisayarların kendisine bağlı olduğunu bilmez. Kaynak veya hedef bilgisayara ait bir network işletimi gerçekleştirmez yani hub aynı anda hem veri gönderimi ve veri alımı yapamaz kendisini de switch’den ayıran farklardan biri de budur. Bir diğer farkı ise hem karmaşık olmayışı, hem de ucuz olmasıdır. Ucuz olması hub’ın çok tercih edilme sebeplerinden biridir. Ağda bir veri bir bilgisayara gönderilecekse Hub’lar bu veriyi tüm bilgisayarlara gönderirler veriyi alacak olan bilgisayar veri kendisine gönderilip gönderilmediğini kontrol eder eğer kendisine gönderilmişse veriyi alır. Bu işlem ağdaki trafiği artırır.Evlerde küçük ağlar kurmak için ucuz ve ideal yöntemlerden biridir. Utp kablolar ile cihazlar hub’a bağlanabilirler.

Birden fazla cihazı tek bir ağa bağlamayı sağlayan cihazdır. Bu cihazlar ilkel cihaz olarak nitelendirilirler. Çünkü bu cihazlar hangi bilgisayara bağlı olduklarını bilmezler. Hub aldığı verileri nereye göndereceğini bilmez, ağa bağlı olan tüm bilgisayarlara veriyi gönderir. Bu durum ağdaki trafiği artırır ve bant genişliğini olumsuz etkiler.

Hub sadece tek bir işlem gerçekleştirebilir; ya veriyi alır ya da gönderir. Diğerlerinden en önemli farkı da budur.

Tüm bilgiler tüm cihazlara gönderildiğinden sizin için sıkıntı yaratabilir. Örnek verecek olursak, şirketinizde yüz çalışan, bir yazıcı var ve şirketinizle ilgili önemli bir belgeyi patronunuz için yazdırmanız gerekiyor. Siz yazıcıya belgeyi gönderdiğinizde her çalışan için de bir kopya yazdıracaktır.

Bunun yanı sıra, ağ trafiğinizi kontrol etmek ve çalışmak yerine zamanını YouTube’da videolar izleyen kişileri takip etmek istiyorsanız Hub sizin için iyi bir seçenektir.

Switch nedir görevi nelerdir?

Hub ile neredeyse aynı işlevi görürler, ancak tek fark Switch, Hub’ a göre daha zekidir. Hub veriyi her porta gönderirken Switch Mac kaydı tutar ve ilgili porta veriyi gönderir. Bu yüzden Switch’e daha akıllı cihazlar diyebiliriz.
Bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. Sadece o ağ içerisinde çalışır yani farklı bir network ağına erişim sağlamaz. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında bulunur fakat yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar yani gereksiz yayın trafiğini engeller. Switchler üzerinde her bir port diğerlerinden bağımsız veri alışverişinde bulunabilir.
Switchler güç kablosu takıldığı anda çalışmaya başlar ve eyer sağlıklı çalışıyorsa yeşil yanar bir problem varsa turuncu yanar. Switchler üzerinde console mode aracılığıyla konfigürasyon yapılır.

Hub, Switch’e göre daha ucuzdur. Fakat eski yapıda oldukları için Switch tercih edilebilir. Bir LAN oluşturmak, bant genişliğini ve trafiği azaltmak, hedef porta direkt veri göndermek istiyorsanız Switch kullanmak mantıklı olacaktır.

Hub’lar ucuz olduklarından dolayı bir Yerel Ağ Bağlantısı (LAN) kurulurken Hub önerilmektedir. Ancak Switch’ler ağ trafiğini azaltmak, bant genişliği kullanımını azaltmak ve sadece istenen bilgisayara veri göndermek için tasarlandığından Hub’lara göre üstündürler.

Switch (Anahtar) hub ile aynı biçimde çalışır, ancak aldığı bilgilerin gönderilmesinin istendiği hedefi belirleyebilir; bu nedenle bu bilgileri yalnızca alması beklenen bilgisayarlara gönderir. Switch (Anahtar) bilgileri aynı anda gönderebilir ve alabilir; böylece bilgileri hub’dan daha hızlı gönderebilir.

Router nedir görevi nelerdir?

Ağdaki ip paketlerini bir networkten başka bir networke taşımaya yarayan cihazlara router denir.
Farklı ağlar arasında veri paketleri göndermeye yarayan cihazdır. Router sizi daha geniş bir ağa bağlar. Yani Router ağları birbirine bağlar. Switch ya da Hub ile yerel ağlara bağlanabiliriz.
Bir Layer 3 olan ağ katmanında kullanılır. Bir router’ın amacı gelen ağ paketlerini inceleyip paketlerin,ağdan geçmesi için en iyi yolu belirlemek ve switch’ten porta doğru bir şekilde gitmelerini sağlamaktır. Router’lar büyük ağlarda WAN (Geniş alan ağı) networkler trafiği düzenleyen en önemli aygıtlardır.Örneğin 5 Router’la  hedefe ulaşılıyorsa hangilerinden geçerek hedefe ulaşılacağına karar veren (en iyi yol) yine router’ın kendisidir. Router’lar console port üzerinden IOS ile konfigüre edilir. Router en iyi yol seçimini yaparken tek kriter olarak hub sayısına bakar. Maksimum 15 Hub’ı kabul eder.
Router’lar Rom, Ram, Motherboard, Cpu bileşenlerden oluşurlar
İki farklı ağ arasında paketler göndermek teknik olarak Router’ın yaptığı tek iş diyebiliriz. Modern Router’ların daha fazla özellikleri vardır. Yerel Ağ Bağlantısı’nı korumak için güvenlik duvarına sahiplerdir. Kablosuz yayın özelliği sayesinde cihazları kablolar olmadan bağlayabilmenizi sağlıyorlar. Ağa bağlı cihazlara IP adresleri atayan Dinamik Makine Yapılandırma Protokolü’ne (DHCP) sahiplerdir.
Router (Yönlendirici) bilgisayarların iletişim kurmasını ve bilgileri iki ağ arasında iletmesini sağlayabilir—örneğin, ev ağınız ve Internet arasında. Bu ağ trafiğini yönlendirme özelliği, Router (Yönlendirici)ye adını veren özelliktir. Router (Yönlendirici)ler kablolu (Ethernet kablosu kullanarak) veya kablosuz olabilir. Yalnızca bilgisayarlarınızı bağlamak istiyorsanız, bu işi için hub ve Switch (Anahtar) uygundur; ancak tüm bilgisayarların tek bir modem kullanarak Internet’e erişmesini sağlamak istiyorsanız, Router (Yönlendirici) veya yerleşik Router (Yönlendirici)si olan bir modem kullanın. Ayrıca Router (Yönlendirici)ler genellikle güvenlik duvarı gibi bir yerleşik güvenlik de sağlar. Router (Yönlendirici)ler hub ve Switch (Anahtar)lardan daha pahalıdır.

Kısacası:

  • Hub’lar ve Switch’ler Yerel Ağ Bağlantısı oluşturmak için bilgisayarları bağlarlar.
  • Switch’ler, Hub’ları aksine bilgi gönderilecek cihazın hangisi olacağını bilirler.
  • Router’lar ağlar arasında paketler gönderebilir. Bunun yanı sıra IP adresleri atayabilir ve ağınızı koruyabilir.
Kategoriler:Donanım
  1. incinaz hız
    Nisan 12, 2022, 12:38 pm

    teşekkürler..

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın